15 Ιαν 2010

Ρωσικά σχόλια για την επίσκεψη Ερντογάν στη Μόσχα

1. ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΟΙΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΓΩΓΩΝ
Η εφημερίδα Ιζβέστια, με τίτλο «Η Ρωσία και η Τουρκία είναι έτοιμες για σχέδια στους τομείς πετρελαίου και αερίου», υποστηρίζει ότι η ρωσική πλευρά έδωσε έμφαση στα θέματα ενεργειακής συνεργασίας.
Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός «παρακολούθησε σιωπηλός και ούτε έγνευσε» ακούγοντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λέει ότι η τουρκική πλευρά ως τις 10 Νοεμβρίου του 2010 θα εξετάσει τις ρωσικές μελέτες για να χορηγήσει άδεια κατασκευής του αγωγού South Stream. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αποσιώπησε και την πρόταση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν να υπογραφούν τριμερείς διακυβερνητικές συμφωνίες Ρωσίας-Τουρκίας-Ιταλίας για το South Stream και Σαμψούντα-Τσεϊχάν.
«Η αποσιώπηση αυτή ούτως ή άλλως ήταν καλύτερη από την – αναμενόμενη από σειρά ΜΜΕ πριν από την επίσκεψη – πρόσκληση προς τη Ρωσία να συμμετάσχει στο εχθρικό σχέδιο Nabucco, που αποβλέπει στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο με παράκαμψη της Ρωσίας», σχολιάζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των χθεσινών συνομιλιών οι δύο πρωθυπουργοί δεν υπέγραψαν καμία συμφωνία, αλλά παρακολούθησαν την υπογραφή «δύο σημαντικών κειμένων»: ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σέτσιν και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για την συνεργασία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, ενώ οι υπουργοί Αγροτικής Βιομηχανίας των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα ελέγχου και καραντίνας των αγροτικών προϊόντων.

2. Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑ, ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Η εφημερίδα Βρέμια Νοβοστέι, με τίτλο «Νότιο τουριστικό ρεύμα» και υπότιτλο «Οι Ρώσοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς θεωρήσεις», υποστηρίζει ότι «η δέκατη επίσκεψη στη Μόσχα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στο Κρεμλίνο την ελπίδα ότι η Άγκυρα θα υποστηρίξει το σχέδιο κατασκευής από τη Ρωσία πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία και το σχέδιο South Stream και χαροποίησε τους πολυάριθμους λάτρεις των τουρκικών παραλιών ότι οι διακοπές τους θα είναι λίγο φτηνότερες».
Η εφημερίδα εκτιμά θετικά την υπογραφή κοινής δήλωσης για συνεργασία στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία και χαιρετά τη δήλωση των δύο πρωθυπουργών ότι ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών σχεδιάζεται να ανέλθει στα 100 δις δολ. την προσεχή πενταετία. Επίσης, το ρεπορτάζ εξαίρει τη σημασία της δέσμευσης της Τουρκίας να δώσει άδεια για την κατασκευή του αγωγού South Stream ως τις 10 Νοεμβρίου του 2010.
Παράλληλα η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η Μόσχα αρνήθηκε να συνδέσει τη διαδικασία που άρχισε μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με τη διευθέτηση του προβλήματος του Καραμπάχ».
«Είναι φυσικό ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να τοποθετηθεί με το μέρος μιας από τις πλευρές στο πρόβλημα του Καραμπάχ», συμπεραίνει η εφημερίδα.

3. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ
Η εφημερίδα Κομμερσάντ, με τίτλο «Βερολίνο – Ρώμη – Άγκυρα» και υπότιτλο «Η Τουρκία εντάσσεται στον άξονα των στρατηγικών εταίρων της Ρωσίας», δημοσιεύει ρεπορτάζ, που υποστηρίζει ότι «η “Γκαζπρόμ” πιστεύει ότι τώρα πλέον η Τουρκία εντάσσεται στην ομάδα των στρατηγικών εταίρων της Ρωσίας – της Γερμανίας και της Ιταλίας».
Γίνεται εκτενής αναφορά σε όλα τα ενεργειακά σχέδια των δύο χωρών, σημειώνοντας ειδικά ότι η «Γκαζπρόμ» δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής αερίου της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης και να αποκτήσει μερίδιο στην πρώτη υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου που κατασκευάζεται στην Τουρκία.
Το ρεπορτάζ, καταλήγοντας, επισημαίνει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία προσπαθεί να συνάψει στρατηγικές συμφωνίες με την Τουρκία, αλλά μεταξύ των δύο χωρών συχνά δημιουργούνται προβλήματα». Αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μειωμένη κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου από τον αγωγό Blue Stream, μέσω του οποίου η Τουρκία παραλαμβάνει σήμερα μόνο 9 δις κ. μ. φυσικού αερίου αντί για 16 που προβλέπει το σχετικό συμβόλαιο.