22 Φεβ 2010

Παραμένει -προς το παρόν- το ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση Χριστόφια

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ αποφάσισε χθες βράδυ κατά πλειοψηφία την παραμονή του κόμματος στην Κυβέρνηση, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση σχεδόν δέκα ωρών. Την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Μάριου Καρογιάν, για παραμονή στην Κυβέρνηση υποστήριξαν 18 μέλη, ενώ την πρόταση του Αναπληρωτή Προέδρου, Γιώργου Κολοκασίδη, για αποχώρηση 8 μέλη. Τέσσερα μέλη επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης, οπότε θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Όπως πληροφορεί το «ΚΥΠΕ» και μεταδίδει το ρ/φ του «ΡΙΚ», ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, τόνισε ότι η θέση του Εκτελεστικού Γραφείου υπέρ της παραμονής στο κυβερνητικό σχήμα, λήφθηκε ύστερα από πολλή περίσκεψη και προβληματισμό και έχοντας υπ’ όψιν το καλώς εννοούμενο συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας. Είπε ότι οι θέσεις του κόμματός του είναι γνωστές σε ό,τι αφορά την πορεία του εθνικού θέματος και δεν είναι μηδενιστικές, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν θέματα με τα οποία το ΔΗΚΟ διαφωνεί και θα συνεχίσει να διαφωνεί, υπάρχουν όμως και θέματα με τα οποία συμφωνεί.
Ανέφερε ότι ο ρόλος του ΔΗΚΟ ως ρυθμιστή του πολιτικού συστήματος είναι να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μπορέσουν τα πράγματα να πάρουν ένα καλύτερο δρόμο. Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του επειδή η πρόταση έτυχε ευρύτερης υποστήριξης από το Εκτελεστικό Γραφείο και την ελπίδα στην Κεντρική Επιτροπή να υπάρξει η ίδια ανταπόκριση.
Σε ερώτηση εάν αλλάζουν οι «κόκκινες γραμμές» του ΔΗΚΟ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «στόχος μας είναι η ανάκληση της εκ περιτροπής προεδρίας, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πετύχει κάποιος ένα στόχο».
«Δηλαδή με το να βάλουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διλήμματα ή ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και να του πούμε ότι ή το κάνεις ή όχι εξυπηρετείται κάποιος στόχος», διερωτήθηκε ο κ. Καρογιάν ο οποίος πρόσθεσε ότι «σας λέω υπεύθυνα ότι τίποτα από αυτά δεν είναι κλειδωμένα, είναι ανοικτά και εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με θετικό πνεύμα».

Οι διαφωνούντες

Οι διαφωνούντες με την ηγετική γραμμή που στήριξε η πλειοψηφία του Εκτελεστικού Γραφείου ωστόσο άφηναν μέσω του περιβάλλοντός τους να διαφανεί ότι σκοπεύουν να δώσουν σκληρή μάχη στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και πως δεν μπορούν να αποκλείσουν καμιά κίνηση σε περίπτωση που «το ΔΗΚΟ παραμείνει παγιδευμένο στις αποφάσεις του Δ. Χριστόφια για το Κυπριακό».