22 Φεβ 2010

Η επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα. Κέρδη και Ερωτήματα

Μια εβδομάδα μετά το πέρας της άφιξης του Γ. Παπανδρέου στη Ρωσία, ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ παραθέτει μια σύντομη ανάλυση- παρουσίαση των γεγονότων, που σημάδεψαν την εκεί επίσκεψη του. Σύμφωνα με το πρόγραμμά της επίσκεψης εργασίας στη Μόσχα, ο έλληνας πρωθυπουργός, την Τρίτη16.2, χρονολογικά συναντήθηκε με το Πρόεδρο της Δούμας κ. Γκρυζλώφ, το Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (΄Ανω Βουλής) και Πρόεδρο του κόμματος "Δίκαιη Ρωσία" κ. Μιρόνοφ - που τον γνωρίζει από τη Σοσιαλιστική Διεθνή-, το Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Μεντβέντεφ, τον ισχυρό άνδρα αυτής της χώρας και Πρωθυπουργό κ. Πούτιν, τον Πατριάρχη Κύριλλο, και εκπροσώπους των ομογενών κκ. Κάισεφ και Σαββίδη - που αναγκαστικά τους είδε χωριστά, αφού είναι τσακωμένοι μεταξύ τους.

Από όλα αυτά, σημαντικές ήταν οι συναντήσεις με Μεντβέντεφ και Πούτιν. Το περιεχόμενο περίπου το ίδιο. Η Ελλάδα τους είχε, χρόνια τώρα, γεμίσει υποσχέσεις για: πυροσβεστικά αεροπλάνα, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ενεργειακά (Μπούργκας - Αλεξανδρούπολη. South Stream, ανανέωση συμφωνίας αγοράς φυσικού αερίου που λήγει το 2016, εκτροπή του Αχελώου και κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών κλπ..), αύξηση των εξαγωγών και των δύο πλευρών. Στα πολιτιστικά συμφωνήθηκε το 2014 να είναι το έτος της Ελλάδας στη Ρωσία και αντίστροφα. Οι Ρώσοι κάλεσαν τις ελληνικές κατασκευαστικές να δραστηριοποιηθούν στο Σότσι, όπου οι χειμερινοί Ολυμπιακοί του 2014. γενική ατμόσφαιρα: καλή, εργασίας. Η πρώτη φορά που οι Ρώσοι έβλεπαν τον δικό μας και τον κοίταζαν προσεκτικά, αναλυτικά, καχύποπτα (έχοντας ακούσει και διαβάσει ότι είναι "αμερικανάκι").

Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για παραπέρα, στενότερη σχέση και με Μεντβέντεφ και με Πούτιν. Υπό μια προϋπόθεση: ότι η Κυβέρνηση θα αρχίσει να "νοικοκυρεύει" τις σχέσεις μας. Να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε να αγοράσουμε και πόσο. Να βγάλουμε από τη μέση μεσάζοντες, που σαν τα κοράκια πετάνε πάνω από τις πιθανές και απίθανες αγορές μας. Νομίζω πώς οι Ρώσοι φίλοι μας ικανοποιήθηκαν από την επίσκεψη. έμειναν με μια πρώτη καλή γεύση, αλλά... Η συνέχεια θα γραφτεί στην Αθήνα: εκκρεμεί επίσκεψη Μεντβέντεφ, έναντι παλιάς επίσκεψης στη Μόσχα του Προέδρου Κ. Παπούλια. ΄Ισως έχουμε και μια ακόμα επίσκεψη, όταν η Γκάζπρομ υπογράψει με τη ΔΕΠΑ την ίδρυση κοινής εταιρείας για τη διαχείριση του South Stream. Θα ήταν συμβολικά δυνατό να υπογραφεί "υπό τα όμματα" των δύο Πρωθυπουργών. ΄Αραγε ο Πούτιν θα θελήσει; Πάντως έχει πρόσκληση από τον ΓΑΠ να μας έλθει όποτε θέλει και να τον φιλοξενήσουμε σε παραλιακό θέρετρο. Δύο διευκρινίσεις: δεν ζητήθηκε οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης. Υπογραμμίστηκε μόνο ότι οι επενδύσεις στη χώρα μας είναι καλοδεχούμενες. Για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο ΓΑΠ είπε πως εξακολουθεί να μας ενδιαφέρει αν προσεχθεί, σύμφωνα με τις μελέτες, το περιβάλλον. Ο Ρώσος Πρωθυπουργός έδειξε μάλλον κουρασμένος από τις σχετικές πολύχρονες συζητήσεις και ιδιαίτερα την αρνητικότητα της σημερινής βουλγαρικής κυβέρνησης. ΄Εχει εξασφαλίσει την εναλλακτική λύση με το φίλο του Ερντογάν με τον αγωγό Σαμψούντα – Τσεϋχάν που ανεβάζει τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας και ρίχνει την Ελλάδα στην εξάρτησή της, με τη βοήθεια της Βουλγαρίας. Αυτό δεν φαίνονται να το καταλαβαίνουν τα αμερικανάκια της Σόφιας… που σύντομα η Άγκυρα θα τους επιβάλλει όρους σε ζητήματα ενέργειας, παρά την «καουμπόικη» συμπεριφορά του πρωθυπουργού τους, Μπ. Μπορίσοφ.