22 Φεβ 2010

Ο Σπ. Κουβέλης, ο πρασινοφρουρός και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας

Στη σελίδα του ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ έχει κατ’ επανάληψη ασχοληθεί με το «σχέδιο» του υφυπουργού Εξωτερικών, Σπ. Κουβέλη να προχωρήσει στην κατάργηση ή την μεταβολή του τρόπου λειτουργίας, του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας.

Η ιστορία του Ινστιτούτου μακρά, ξεκινά από το 1951. Τότε, ιδρύεται μετά από απόφαση της Ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας να δωρίσει την ακίνητη περιουσία της, στην οποία περιλαμβάνονταν η «Φλαγγίνεια βιβλιοθήκη», εικόνες και κειμήλια της κοινότητας και ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Από το 1958, οπότε αρχίζει η λειτουργία του Ινστιτούτου με έδρα το Μέγαρο της «Φλαγγινείου Σχολής» πίσω από την Πλατεία του Αγίου Μάρκου, στη Via dei Grecι, το Ινστιτούτο, έχει να επιδείξει μια εξαιρετικής σημασίας εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας διοικείται από τριμελή επιτροπή στην οποία μετέχουν ο εκάστοτε διευθυντής του Ινστιτούτου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας και ο πρόξενος της Ελλάδας στη Βενετία. Ελέγχεται από μία επίσης τριμελή Εποπτική Επιτροπή, με πρόεδρο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (σήμερα είναι ο ακαδημαϊκός και σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος), που έργο της είναι να συντονίζει και να ελέγχει το έργο και τις δράσεις του Ινστιτούτου.
Η σημερινή διευθύντρια του, καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου, γνωστή για το ερευνητικό της έργο κατάφερε χωρίς οικονομική επιβάρυνση του δημοσίου, να εκσυγχρονίσει όχι μόνο το βασικό κτιριακό δυναμικό αλλά και τις δομές του Ινστιτούτου ώστε χάρη σε μεγάλες χορηγίες, να αυξηθούν τα έσοδα του Ινστιτούτου και να μετράει σήμερα στο αποθεματικό 700.000 ευρώ. Το προηγούμενο διάστημα ωστόσο, στο Ινστιτούτο βρέθηκαν επιθεωρητές του υπουργείου Εξωτερικών που έλεγξαν τη δράση και τα πεπραγμένα του. Καλοδεχούμενος ο έλεγχος και από τους ανθρώπους του Ινστιτούτου και από την ελληνική κοινότητα. Ωστόσο το ερώτημα παραμένει και στα δύο μέρη: γιατί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, αρνείται να συναντήσει τόσο τη διευθύντρια του Ινστιτούτου όσο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας, Δημ. Ζαφειρόπουλο;
Το υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζει ότι «μελετάει την παρουσία όλων των φορέων ώστε να είναι όσο πιο αποδοτικοί γίνεται και με τις μικρότερες δυνατές δαπάνες, αλλά δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αλλαγής της φυσιογνωμίας του Ινστιτούτου».
Στο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ πάντως φθάνουν ανησυχητικές φήμες για ανάμειξη γνωστού τοπικού – στη Βενετία- πρασινοφρουρού που βρίσκεται πίσω από τη όλη επιχείρηση και ο οποίος δεν θέλει την κατάργηση του Ινστιτούτου αλλά τη μετατροπή του σε «Πολιτιστικό κέντρο» που μέσα από γιορτές και πανηγυράκια θα μπορεί να δικαιολογεί έξοδα… Κι ακόμη να το χρησιμοποιεί, σαν προσωπική του «ταυτότητα» με σκοπό τις μπίζνες!
Αναμένουμε λοιπόν….