22 Φεβ 2010

Επίσκεψη Άστον στα Δυτικά Βαλκάνια

Την εβδομάδα που πέρασε η βαρόνη Κάθριν Άστον, υψηλή εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποίησε την πρώτη της επίσκεψη εργασίας, στα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με τη δήλωσή της « Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ήρθα στα Δυτικά Βαλκάνια τόσο νωρίς μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου γιατί επιθυμώ να διατρανώσω σε όλους πόσο σημαντική είναι η περιοχή αυτή για μένα και την Ευρώπη». Η βαρόνη Άστον, στην ουσία όμως πραγματοποίησε την επίσκεψή τη αυτή μετά από σοβαρή παρότρυνση τόσο της Ουάσιγκτον, όσο και αρκετών χωρών-μελών της ΕΕ, που μετά την παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και τις πρώτες ανακοινώσεις της νέας υπηρεσίας, φοβήθηκαν πως «η ίδια απέφευγε να τοποθετήσει το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας» σύμφωνα με σκανδιναβό πρέσβη διαπιστευμένο στις Βρυξέλλες. Η βαρόνη επισκέφθηκε εκτός από ορισμένες πρωτεύουσες, όπου είχε συνομιλίες με την τοπική πολιτική ηγεσία και τις αποστολές της ΕΕ (την EULEX στο Κόσοβο και τις EUFOR και EUPM στη Βοσνία)

ΟΙ πρώτες εκτιμήσεις από τη νέα υπηρεσία εξωτερικών σχέσεων, αναφέρουν ότι «οι απαντήσεις που δόθηκαν από τις τοπικές πολιτικές ηγεσίες στα ζητήματα που τους τέθηκαν υπήρξαν για μια ακόμη φορά εξαιρετικά γενικόλογες. Καταλαβαίνουμε τις ιδιαιτερότητες που κυριαρχούν σε αυτή την φάση των εξελίξεων (εκλογές στη Βοσνία, αναμονή απόφασης Δικαστηρίου για το Κόσοβο) αλλά η προώθηση της ευρωπαϊκής ατζέντας αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την ταχεία ενσωμάτωση τους στις ευρωπαϊκές δομές».

Άξιο σημασίας είναι επίσης το γεγονός πως η βαρόνη Άστον, λειτούργησε στο πρώτο της αυτό ταξίδι, με «οδηγό» τη διαδικασία που συνήθως ακολουθεί ο εκάστοτε αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Δεν συναντήθηκε μόνο με τις τοπικές πολιτικές ηγεσίες αλλά και, με εκπροσώπους ορισμένων ΜΚΟ που δρουν στις αντίστοιχες περιοχές, δημιουργώντας νέα δεδομένα, που ίσως θα πρέπει να ληφθούν στο μέλλον περισσότερο υπόψη στη διαδικασία πολιτικής διαβούλευσης της ευρύτερης περιοχής.