4 Ιαν 2010

Σχόλια για ΥΠΕΞ - 50

Πρώτα από όλα ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ σας εύχεται να έχετε μια Καλή και Δημιουργική Χρονιά και συνεχίσετε να προσφέρεται ύλη και θέματα στη στήλη. Στη συνέχει σήμερα, επιτρέψτε μου να παραθέσω σχόλια για δημοσιεύματα σχετικά με το ΥΠΕΞ, που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις τελευταίες ημέρες…

  • Στον πόλεμο που έχει ξεκινήσει ανάμεσα σε μπλογκ και τον «ΙΟ» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, ενεπλάκει και ο ανυπεξ Δ. Δρούτσας. Έγραψε λοιπόν το μπλογκ την περασμένη εβδομάδα: «Θα μας πει ο Δ. Τρίμης της ΕΣΗΕΑ που στηρίζει το φιλοσκοπιανό "Ουράνιο Τόξο" μαζί με τον "Ιό της Ελευθεροτυπίας" ποια είναι η θέση του στην φασιστική αντίληψη των στελεχών του συλλόγου, που χαρακτηρίζουν τον υφυπουργό εξωτερικών της Ελλάδας και τον λένε..."Χαιλ Δρούτσερ"! Μόνο αυτό επαρκεί για να λέμε ότι ο Δρούτσας μας είναι συμπαθής. Για να μην τον γουστάρουν τα ανθρωπάκια του "Ουράνιου τόξου". Άραγε η θέση του ποια είναι;»
Αλλά γενικά στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ δεν τον πάνε. Η Ντόρα Νταϊλιάνα, γνωστή φίλο-ΠΑΣΟΚ σχολιογράφος και σύζυγος πρώην ΓΓ επί Κ. Σημίτη, έκανε επίσης επίθεση στον Δ. Δρούτσα με υπονοούμενα ότι «πιέζει» τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για να τον αναβαθμίσει σε υπουργό! Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ δεν θα κάνει τον συνήγορο του κ. Δρούτσα, που εξάλλου έχει εγκαταλείψει το υπουργείο στην τύχη του, αλλά μήπως το σχόλιο είχε στόχο τελικά τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου καθώς αφορά ένα στενό συνεργάτη του που οι Σημιτικοί δεν πάνε «ούτε με σφαίρες»;

  • Πάντως είναι γεγονός πως η σημερινή εξουσία στηρίζει όσους την… στηρίζουν! Έτσι η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που ανοικτά στηρίζει βασικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής του Γ. Παπανδρέου, ιδιαίτερα στο Κυπριακό, έλαβε κρατική διαφήμιση στο ένθετό της για το 2010 που κυκλοφόρησε την Πρωτοχρονιά! Με κείμενα για τον ΟΑΣΕ και φωτογραφίες του ανυπεξ Δ. Δρούτσα και υπεξ και πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στη συνέχεια και σε πίσω σελίδα… Προφανώς για να θυμηθούμε πόσο αναγκαία είναι η μείωση των υπουργικών κονδυλίων σε μια χρονιά έντονης κρίσης!!! Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι το ΥΠΕΞ χρωστά ακόμη μισθούς και δαπάνες για τον περασμένο χρόνο στις αποστολές του εξωτερικού!
ΚΟΥΙΖ: Γνωρίζουν εκεί στο ΥΠΕΞ, ποιοι είναι οι δυο δημοσιογράφοι που συζητούν ανοικτά, σχεδόν, τι ποσά απαιτούνται για τα ΜΜΕ προκειμένου να στηριχθεί το «Σχέδιο Χριστόφια – Ταλάτ»; Κι αν το γνωρίζουν συμφωνούν;

  • Το «ΒΗΜΑ» φυσικά δεν μπορούσε να μείνει εκτός ενασχόλησης με το ΥΠΕΞ, μέρες που ήταν και μάλιστα όταν όλες οι εφημερίδες κάτι σχετικά έγραφαν. Έτσι σε ρεπορτάζ σχετικό με τους συμβούλους του πρωθυπουργού έγραψε:
    Το παρελθόν του ΥΠΕΞ εξηγεί κατά πολλούς και το γιατί οι σύμβουλοι «άνευ χαρτοφυλακίου» βρίσκονται σήμερα σε ανοιχτή γραμμή (και) με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, ο οποίος επίσης κατά το παρελθόν κατείχε θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείο Εξωτερικών. Ένα από τα πρόσωπα που σύμφωνα με μαρτυρίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να είναι γνωστή κάποια οργανική τους θέση ή επίσημη αρμοδιότητα, είναι η κυρία Ελένη Κουτσιμπού · συνεργάτις του κ. Παπανδρέου από την εποχή της θητείας του σημερινού Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, η οποία κατείχε τη θέση της επικεφαλής στη Γενική Γραμματεία Διοίκησης και Οργάνωσης. Στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών κατά την περίοδο εκείνη είχαν εκφράσει επανειλημμένως παράπονα για τον τρόπο με τον οποίο η κυρία Κουτσιμπού διαχειριζόταν υποθέσεις όπως οι μεταθέσεις προσωπικού και η επανεμφάνισή της- χωρίς μάλιστα να είναι γνωστό τι ακριβώς έχει αναλάβει προξενεί ανησυχία σε μερίδα κυβερνητικών στελεχών. Ένα άλλο πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος Παπανδρέου τα τελευταία χρόνια είναι ο κ. Δ. Δόλλης, ο οποίος κατά το παρελθόν διετέλεσε γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού. Από τη στιγμή που το ΠαΣοΚ επανήλθε στην κυβέρνηση τον προηγούμενο Οκτώβριο ο κ. Δόλλης έχει εγκατασταθεί σε δικό του γραφείο στο υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να του έχει ανατεθεί συγκεκριμένη αρμοδιότητα και χωρίς να δίνει αναφορά σε κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα.Λέγεται ότι ο Πρωθυπουργός τού έχει εκχωρήσει τη δυνατότητα να ενεργεί για τη διευθέτηση συγκεκριμένων ζητημάτων, αυτό όμως που προβληματίζει κάποιους είναι ότι ουδείς γνωρίζει σε ποιον ακριβώς τομέα δραστηριοποιείται.
    Άραγε τι σχόλια κάνουν εκεί στο Μαξίμου και στη Βασ. Σοφίας για αυτά τα θέματα;
Στο Μαξίμου το έχουν μάθει το «κόλπο». Κάθε φορά που τα πράγματα είναι δύσκολα, πχ μας επισκέπτονται από τις Βρυξέλλες για ελέγχους, αφήνουν να διαρρεύσει επιλεκτικά πως ο πρωθυπουργός ετοιμάζει μεγάλου βεληνεκούς ταξίδια για ενίσχυση των σχέσεων μας με χώρες της Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής. Έτσι τώρα «διέρρευσαν» επερχόμενα ταξίδια του στις Ινδίες, Πακιστάν, Βραζιλία, κλπ! Φυσικά, για τα ταξίδια αυτά θα γίνει «σκοτωμός» ανάμεσα στους δημοσιογράφους που καλύπτουν Μαξίμου (δεν είναι άσχημα!) για το ποιοι θα πάνε κι έτσι όλοι θα σκέφτονται καλύτερα πριν γράψουν κάτι για τον πρωθυπουργό και Υπεξ…. Όμορφη φάμπρικα!

  • Οι περικοπές και η οικονομία που θέλει να επιβάλει ο Πρωθυπουργός και μάλιστα σε υπουργείο που προΐσταται, γίνονται όπως πάντα επιλεκτικά. Δεν εξηγείται αλλιώς η απόσπαση υπαλλήλου του ΥΠΕΞ, από το Γραφείο Συνδέσμου στα Σκόπια στην κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα, εδώ και περίπου ένα δίμηνο. Τι ιδιαίτερα προσόντα έχει η διοικητικός υπάλληλος του ΥΠΕΞ Μάρθα Ξένου, για να βρίσκεται στην Αθήνα και να πληρώνεται με το επίδομα εξωτερικού; Τα … «δικά μας παιδιά»;

Σε διμερές διπλωματικό θέμα, έχει εξελιχθεί η διακομιδή των σορών των άτυχων ναυτικών του πλοίου «Aegean Wind» οι οποίοι έχασαν την ζωή τους ανήμερα των Χριστουγέννων, ανοικτά της Βενεζουέλας. Αναμφισβήτητα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για το θέμα που προέκυψε, έχουν οι πρεσβείες στο Καράκας και στην Χάγη, οι οποίες φαίνεται δεν ενημέρωσαν σωστά την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ, για τα απαραίτητα έγγραφα που ζητούσαν οι αρχές του Κουρακάο για να επιτρέψουν την διακομιδή των σορών. Βλέπετε σε περιόδους αργίας, υπάρχει μια χαλάρωση και οι αρμοδιότητες καλύπτονται οριακά. Ο αγώνας πάντως για την διακομιδή των άτυχών ναυτικών συνεχίζεται και μαζί με αυτόν και εκείνος για το κουκούλωμα των ευθυνών!

  • Αύριο θα σας πω τι θα γίνει σήμερα εδώ στο Βελιγράδι που βρίσκομαι και όπου φτάνει ο πρωθυπουργός να μιλήσει στους Σέρβους πρέσβεις, μιας και δεν μίλησε ως τώρα στους δικούς μας… Αλλά δεν έχει σημασία « Ελλάδα – Σερβία… συμμαχία»!