4 Ιαν 2010

Ο Ερντογαν επιμένει σε ζήτημα Θράκης !

Η Milliyet στην πρώτη σελίδα της με τον τετράστηλο τίτλο «Όρος για τη Χάλκη η δυτική Θράκη» και τον υπότιτλο «Ο Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι γίνονται εργασίες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, ζήτησε και η Αθήνα να επιλύσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας» γράφει ότι ο Π/Θ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο περιοδικό KRITER, που εκδίδεται από την εφημερίδα Radikal και είναι γνωστό για τις ειδήσεις του σχετικά με την Ε.Ε., έστειλε σημαντικά μηνύματα σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αλλά και επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά το ΔΡΑΑΓΟΥΜΑΝΟ σχετικά με το ότ στην επιστολή του προς τν πρψθυπουργό Γ. Παπανδρέου, θέτει ευθέως ζήτημα "τουρκικής μειονότητας" στη Θράκη!
Ο Ερντογάν, που είπε ότι έχει μειωθεί στην Τουρκία ο ενθουσιασμός για την ένταξη στην Ε.Ε., τόνισε: «Φυσικά, δεν αρκεί να αισθανόμαστε εμείς μόνοι μας συγκίνηση για το θέμα αυτό. Η ίδια συγκίνηση πρέπει να υπάρχει και στην άλλη πλευρά της τράπεζας των συνομιλιών. Η ισχύουσα κατάσταση, η οποία εκλαμβάνεται ως απώλεια ενθουσιασμού, είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς ορισμένων ηγετών χωρών-μελών της Ε.Ε.».
Κατά τη συνέντευξη, στον Π/Θ Ερντογάν υποβλήθηκε και ερώτημα σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Τούρκος Π/Θ, αφού τόνισε ότι συνεχίζονται οι σχετικές εργασίες, είπε: «Βέβαια, στο σημείο αυτό πρέπει να ληφθούν υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση και τα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη. Πρέπει και η Αθήνα να ασχοληθεί ταυτόχρονα με τα θέματα αυτά και να βρει λύση στα προβλήματα των θρησκευτικών παραγόντων, της ηγεσίας, της ανεργίας και στα προβλήματα των συλλόγων της μειονότητας».
Το δημοσίευμα συνεχίζεται στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Κριτήριο δυτικής Θράκης για τη Θεολογική Σχολή» και τον επίτιτλο «Ο Π/Θ Ερντογάν για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής περιμένει κάποιο βήμα από την Ελλάδα». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Π/Θ Ερντογάν επεσήμανε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα της “τουρκικής” μειονότητας στη δυτική Θράκη από την ελληνική κυβέρνηση.
Στο ερώτημα «στο βραχυπρόθεσμο πρόγραμμά σας υπάρχει η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής», απάντησε: «Το θέμα της Θεολογικής Σχολής απαιτεί ένα πολυδιάστατο χρονοδιάγραμμα. Τόσο η νομοθεσία μας όσο και το εκπαιδευτικό μας σύστημα απαιτούν τη λεπτομερή εξέταση του θέματος. Συνεχίζονται οι εργασίες των Υπουργών μας και των Ιδρυμάτων μας σχετικά με το θέμα. Βεβαίως, στο σημείο αυτό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση και τα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη. Η ελληνική κυβέρνηση ταυτόχρονα πρέπει να ασχοληθεί και να δώσει λύση στα προβλήματα των θρησκευτικών παραγόντων, της ηγεσίας, της ανεργίας και στα προβλήματα των μειονοτικών συνδέσμων».
Ο Π/Θ Ερντογάν, απαντώντας στο ερώτημα αν ενοχλεί την Ευρώπη το άνοιγμα της Τουρκίας στις χώρες της περιοχής, είπε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να στρέψουμε την πλάτη μας στην Ανατολή, όταν έχουμε σαν κατεύθυνση τη Δύση. Από την άλλη, στρεφόμενοι βόρεια δεν μπορούμε να αμελήσουμε το Νότο. Το πρόβλημα δεν είναι η αλλαγή άξονα της Τουρκίας. Έχει να κάνει με το να παραμείνουν ορισμένοι κύκλοι μόνιμα σε ορισμένους καθορισμένους άξονες».
Για την ΕΕ
Ο Ερντογάν σχετικά με την Ε.Ε. είπε: «Δεν αρκεί μόνο εμείς να αισθανόμαστε ενθουσιασμό και να είμαστε αποφασισμένοι. Αυτό πρέπει να το αισθάνεται και η απέναντι πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών. Η ισχύουσα κατάσταση, που εκλαμβάνεται ως απώλεια ενθουσιασμού, οφείλεται στη συμπεριφορά που τηρούν ορισμένοι ηγέτες χωρών-μελών της Ε.Ε.. Οι δηλώσεις που γίνονται, η συμπεριφορά που τηρείται και η προπαγάνδα που γίνεται, έχουν αναπόφευκτα απήχηση στην Τουρκία. Αυτά προκαλούν αντιδράσεις και κάμπτουν την επιθυμία μας. Είναι αλήθεια ότι έχει μειωθεί η συγκίνηση στην Τουρκία όσον αφορά την ένταξη στην Ε.Ε., αλλά δεν είναι αλήθεια ότι ως κυβέρνηση στο σημείο αυτό παρουσιάζουμε κάποια μείωση ενθουσιασμού ή επιβράδυνση».
Ο Π/Θ Ερντογάν, σχετικά με αυτά που είχε πει ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ότι η Τουρκία θα γίνει μέλος της Ε.Ε. πριν το 2023, είπε: «Εγώ δεν στέκομαι στις ημερομηνίες. Εκείνο που έχει σημασία είναι το να φτάσει η Τουρκία στα πρότυπα της Ε.Ε.. Τότε μόνο θα έρθει σε ημερήσια διάταξη το θέμα της ένταξης. Δικός μας στόχος αυτή τη στιγμή είναι βασικά να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις σε περισσότερα κεφάλαια και να προχωρήσουμε στο χρονοδιάγραμμα όσο γίνεται γρηγορότερα».