4 Ιαν 2010

'Οταν ο Δ. Χριστόφιας προκαλεί...

H oμιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο 16ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, αποτέλεσε πραγματική αποκάλυψη για όλους εκείνους που επιμένουν να θεωρούν τον κύπριο ηγέτη, σαν σοβαρό εκφραστή των κυπριακών εθνικών συμφερόντων. Ο κ. Χριστόφιας μόνος τους χωρίς πίεση, απέδωσε ευθύνες για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου από τον Αττίλα εξίσου στην «χούντα των Αθηνών» και την Άγκυρα, όπως ακριβώς πράττουν και φίλοι του οι Βρετανοί στις εκθέσεις τους. Με τον ίδιο τρόπο και λογική όμως εμφανίζει το ψευδοδίλλημα που εδώ και μήνες πιπιλά η Άγκυρα, το Λονδίνο, η Ουάσιγκτον ότι δηλαδή «η αναζήτηση του ευκταίου χύνει νερό στο μύλο της διχοτόμησης». Δηλαδή, ή δέχεστε ότι συμφώνησα και συζητώ ή διχοτόμηση.
Ανέφερε ο κ. Χριστόφιας:
«[…] Η ΕΔΟΝ με συνέπεια και σθεναρά στηρίζει τις προσπάθειες μας για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Όταν μιλάμε για λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτός είναι ο ιστορικός συμβιβασμός και η μεγάλη παραχώρηση της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ώστε να απαλλαγεί ο τόπος από την κατοχή και τον εποικισμό.
Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι λύση ανάγκης. Είναι το τίμημα του δίδυμου εγκλήματος. Του φασιστικού πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄ και της τουρκικής εισβολής που έφερε τη συνεχιζόμενη έως και σήμερα κατοχή με όλες τις τραγικές συνέπειές της.
Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η στερεή βάση για επίτευξη μιας δίκαιης, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία.
Η αμφισβήτηση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και η αναζήτηση του ευκταίου χύνει νερό στο μύλο της διχοτόμησης. Το δίλημμα είναι σαφές: ή λύση ομοσπονδίας ή διχοτόμηση. Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία έχει υιοθετηθεί από σειρά ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έχει υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Είναι μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες η ασπίδα μας ενάντια σε εκείνους τους κύκλους στην Κύπρο, την Τουρκία και διεθνώς που επιδιώκουν τη διχοτόμηση. Και αυτή την ασπίδα πρέπει να την προστατεύσουμε.
Στα πλαίσια της ομοσπονδιακής λύσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μπορούν να αποκατασταθούν και να διασφαλιστούν και να δημιουργηθούν συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας. Το χρειάζεται αυτό ο λαός μας για να μπορέσει να τερματίσει την αβεβαιότητα και να εξασφαλίσει το μέλλον του. Για να δημιουργήσει έτσι τις απαραίτητες προϋποθέσεις για πρόοδο και ευημερία ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένηδων και Λατίνων».