4 Ιαν 2010

Ενημέρωση της ολλανδικής Βουλής για τα αποτελέσματα του ΟΑΣΕ στην Αθήνα

Αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του ολλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών, η ενημερωτική έκθεση του ολλανδού ΥΠΕΞ, M. Verhagen, σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνοδού του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 1 και 2 Δεκεμβρίου. Στην ενημερωτική έκθεση, ο κ. Verhagen αναφέρεται στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της Συνόδου, τόσο σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και τη Διαδικασία της Κέρκυρας, όσο και σε κάποια επιμέρους ζητήματα βαρύνουσας σημασίας για την ολλανδική εξωτερική πολιτική, όπως τα εγκλήματα μίσους.
Σχετικά με την πρόταση της Ρωσίας, η οποία, την παραμονή της Συνόδου, κατέθεσε ένα σχέδιο συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, ο ολλανδός ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι μια τέτοια νέα συνθήκη δε μπορεί να ενισχύσει από μόνη της την αμοιβαία εμπιστοσύνη των κρατών-μελών. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μπορεί να ενισχυθεί μέσα από τον ευρύ, στρατηγικό, πολιτικό διάλογο και μέσω της σαφώς ορισμένης συνεργασίας.
Ιδιαίτερης σημασίας για τον ολλανδό ΥΠΕΞ ήταν η απόφαση που ελήφθη από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τα εγκλήματα μίσους. Όπως αναφέρει στην έκθεση, είναι η πρώτη φορά που το Υπουργικό Συμβούλιο του ΟΑΣΕ λαμβάνει μια ξεχωριστή απόφαση για τα εγκλήματα μίσους, μια απόφαση που αφορά όλα τα εγκλήματα που υποκινούνται από την προκατάληψη, όπως η άσκηση βίας σε βάρος των ομοφυλοφίλων.
Όσον αφορά την άσκηση της Προεδρίας του ΟΑΣΕ από το Καζακστάν, ο κ. Verhagen ανέφερε, στην ομιλία του, ότι οι δραστηριότητες της Προεδρίας του Καζακστάν θα παρακολουθούνται στενά. Επιπλέον, ο ολλανδός ΥΠΕΞ εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόθεση του Καζακστάν να διοργανώσει Σύνοδο Κορυφής το 2010, πρόταση που έτυχε της υποστήριξης κάποιων κρατών-μελών
.Τέλος, ο κ. Verhagen χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ελληνική Προεδρία αποδέχθηκε το αίτημα του Υπουργού και έδωσε τη δυνατότητα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις να συμμετέχουν στις τελετές έναρξης και λήξης του Υπουργικού Συμβουλίου.