4 Ιαν 2010

Ο Γ. Παπανδρέου στο Βελιγράδι

Ο πρωθυπουργός και υπεξ, Γ. Παπανδρέου βρέθηκε χθες στο Βελιγράδι όπου έλαβε μέρος στην 3η Ετήσια Σύνοδο των Σέρβων πρέσβεων στους οποίους απευθύνθηκε αμέσως μετά τον σέρβο υπεξ Βούκ Γέρεμιτς, με την ιδιότητα του προσκεκλημένου τιμώμενου ομιλητή. Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα πολιτικής που αφορούν την ευρύτερη περιφέρεια και είναι σε πολλά σημεία κοινά, με αυτά της Σερβίας. Συνεχάρη τη σερβική πολιτική ηγεσία για το γεγονός πως ξεπερνόντας σειρά εμποδίων υπέβαλλε, με θετικές προοπτικές, αίτηση στην ΕΕ για την αναζήτηση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων αλλά και την κατάργηση της βίζας, που αποτεούσε αίτημα, του Βελιγραδίου, για περισσότερο από μια δεκαετία. Υποσχέθηκε πλήρη Ελληνική στήριξη στις σερβικές θέσεις τόσο στο Κόσοβο, όσο και στην Εε κι εκδήλωσε την ανησυχία του, με πολύ προσεκτικό τρόπο, για τις δυσκολίες επίλυσης των προβλημάτων που συναντά η Βοσνία κι Ερζεγοβίνη. Ωστόσο απέφυγε να σημειώσει το γεγονός ότι παρά την πλήρη στήριξ της Ελλάδας στο Κόσοβο, το Βελιγράδι στηρίζει απόλυτα τα Σκόπια στην χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός φρόντισε να αναφρθεί στο Κυπριακό, λέγοντας πως υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο νησί (χωρίς να δώσει ενδείξεις από που προκύπτει αυτό) ενώ έδειξε για μια ακόμη φοράστην Τουρκία το δρόμο ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων και καλής γειτονίας αν θ΄λεινα προχωρήσει στην ευρωπαίκή της προοπτική. Τέλος, επανέλαβε πως για την ΑΘήνα υπαρχει η δεδομένη "εθνική κόκκινη γραμμή"που δεν μπορεί να παραβιαστεί και πως όσο τα Σκόπια δεν δέχονται να κάνουν κι αυτοί από την πλευρά τους βήματα προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος θα παραμένουν αποκλεισμένα από την Ευρω- Νατοϊκή προοπτική τους...
Τέλος ο πρωθυπουργός είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο τησ Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργόκ. Μίρκοβιτς.